Over ons

De Drakentuin is de gezinstuin van Jan en Elke. Dit is een verhaal van een bomenjongen en een aardemeisje.

Jan

Zijn eerste verstaanbare woorden waren “Oh boom”. Bomen en natuur waren de groene draad voor deze bomenjongen. Nog voor zijn 18de was hij officieel natuurgids met als eindwerk een wandeling met uitleg over eetbare planten in het bos. Na zijn studies als bio-ingenieur natuur- en bosbeheer en tropische landbouw werkte hij een tijdlang in de Vlaamse bosbouwsector, gaf hij les in wetenschappen en ging met Elke op wereldreis. In bijberoep is hij verteller-spelbegeleider met verhalen over duurzame ontwikkeling en sprookjes met een kleine voorkeur voor drakenverhalen. Nu werkt hij in het Provinciaal Natuurcentrum in Limburg. Hij volgde in 2021 de verdiepingscursus voedselbos bij Bert Dhondt van Het voedselbos in Nokere en werkte als vrijwilliger mee aan de opstart van een aantal voedselbossen in de buurt van Tienen.

Bij het aanleggen van de tuin zorgde Jan er uiteraard voor dat er genoeg (fruit)bomen kwamen. In de tuin beheert Jan de bomen en houtige gewassen. Hij heeft ook iets met paddenstoelen en verwerkt graag wat fruit met alcohol.

Elke

Ze groeide op aan de rand van een groot bos in Limburg en ontdekte al snel dat ze een aardemeisje was. Met de handen in de grond voelde altijd al natuurlijk aan. Ze studeerde maatschappelijk werk, deed vrijwilligerswerk in Nepal, ging met Jan op wereldreis en volgde nog een bakkersopleiding. Ze werkte in verschillende functies als maatschappelijk werker in de zorgsector in Limburg en Oost-Brabant. Sinds 5 jaar werkt ze bij vzw‘t Rede. In 2008 volgde ze bij Yggdrasil in Tienen een jaarcursus permacultuur.

Bij het aanleggen van de tuin zorgde Elke vanuit die cursus permacultuur voor de aanleg van de moestuin en de inrichting van de serre. Elke verwerkt ook het grootste deel van de oogst. Ze komt uit Limburg, ze heeft iets met confituur en taarten…

De mosterd

Voor aanleg, beheer en verwerking zijn er tal van inspiratiebronnen. We geven er hieronder enkele weer die ons het meest inspireerden. Voor permacultuur vormen de boeken en ideeën van Frank Anrijs van Yggdrasil een goede basis. Zijn model van de natuurlijke moestuin wordt hier in praktijk gebracht. Wij haalden de mosterd voor onze tuin bij zijn ouders. Voor bomen en bosrandbeheer is Martin Hermy een bron van veel informatie. Jan kreeg les van hem tijdens zijn studies. Zijn laatste boek ‘De juiste boom voor elke tuin’ is erg bruikbaar voor een breed publiek. Voor de aanleg van voedselbossen is de vertaling van het “praktisch handboek Voedselbossen van Martin Crawford een interessant basiswerk. En natuurlijk vind je nog veel informatie op talrijke plekken op het world wide web en zijn er oneindig veel filmpjes op youtube over permacultuur, voedselbossen en bomen in je tuin.