Masterclasses

cursus in de Drakentuin

Zomerweek Masterclasses Drakentuin 2023

Van maandag 28 augustus tot vrijdag 1 september 2023
Een week vol zomer en opleiding.
5 dagen, 5 verschillende masterclasses (apart te volgen)
telkens van 10-17u in de Drakentuin in Tienen

In deze intensieve workshop leer je alles wat je ooit wou weten over het composttoilet: hoe werkt het, wat heb je nodig, is het veilig… alle
aspecten over het inrichten en gebruiken van het composttoilet, het composteren en diverse veiligheidsaspecten komen aan bod in de
infosessie. ’s Namiddags ga je zelf aan slag om je eigen composttoilet te maken onder deskundige begeleiding.

Door wie?  Door Marc Van Hummelen van Villa Van Zelf (www.villavanzelf.org)

Voorkennis? niet nodig

Prijs?  De hele dag kost 225 € inclusief infosessie, materiaal, gebruik van werkgerief, toilet en een emmer.  Je gaat dus met een kant en klaar composttoilet naar huis. De voormiddagsessie kan apart gevolgd worden aan 25 €.

Inschrijven? Doe je via mail aan welkom@villavanzelf.org

Praktisch? Deze masterclass gaat door van 10-17u in de Drakentuin (ingang langs Kareelpad in Leuvenselaan), gelieve eigen lunch mee te brengen. Koffie, thee en water wordt voorzien. Maximaal 8 deelnemers kunnen meedoen aan het namiddag gedeelte.

Ecoprinten is een verwonderlijke manier van verven waarbij de kleuren en vormen van plantaardig materiaal worden overgebracht op een ander natuurlijk materiaal.  Wij gaan aan de slag op papier en op textiel.  Op het eind van de dag gaan we een paar katoenen sokken bedrukken. Inbegrepen : basismateriaal, sokken.

Door wie? Ann De Belder van het Wijlannd (www.hetwij-lannd.com)

Voorkennis? Niet nodig

Prijs? 65 euro (130 euro samen met masterclass Ecoprinten ( op zijde of wol)

Praktisch? Deze masterclass gaat door van 10-17u in de Drakentuin (ingang langs Kareelpad in Leuvenselaan), gelieve eigen lunch mee te brengen. Koffie, thee en water wordt voorzien. Maximaal 10 deelnemers kunnen meedoen aan deze masterclass.

Inschrijven?
Doe je via de website https://www.hetwij-lannd.com/contact

Als het je lukt om scherpe afdrukken te maken op papier of karton, gaan we nu een gebeitste wollen of zijden sjaal bedrukken. In de ochtend maken we een verfbad en oefenen we enkele bijkomende technieken op proefdoekjes. In de namiddag gaan we aan de slag met onze sjaal. Nadien zal je kunnen pronken met een uniek stuk. Inbegrepen : het basismateriaal incl zijden (180 x 45 cm) of wollen sjaal van (150 x 30 cm).

Door wie? Ann De Belder van het Wijlannd (www.hetwij-lannd.com)

Voorkennis? Voor deze masterclass is het aanbevolen dat je ook de masterclass Ecoprinten (basis) gevolgd hebt

Prijs? 89 euro (130 euro samen met Masterclass Ecoprinten (op papier en katoen)

Praktisch? Deze masterclass gaat door van 10-17u in de Drakentuin (ingang langs Kareelpad in Leuvenselaan), gelieve eigen lunch mee te brengen. Koffie, thee en water wordt voorzien. Maximaal 8 deelnemers kunnen meedoen aan deze masterclass.

Inschrijven? Via de website https://www.hetwij-lannd.com/contact

Tijdens deze masterclass krijg je een diepgaande introductie tot het beheer, ecologie en het micro habitat van oude fruitbomen. Om deze oude bomen de kans te geven nog ouder te worden en optimale functies voor biodiversiteit te bieden is een aangepast beheer nodig. Deze masterclass behandelt hoe om te gaan met een oude fruitboom in combinatie met het huidige landgebruik, welke troeven risico’s en welk beheer er mogelijk of relevant is om de boom instant te houden. Tijdens de opleiding wordt theorie in praktijk toegepast en ga je per hoofdstuk zelf aan de slag met een echte boom in de de tuin.

Door wie? Door Jeroen Rappé van Treehive (www.treehive.be)

Voorkennis? Enige voorkennis over fruitbomen is aanbevolen (bv wat zijn jaarringen, slapende knoppen, cambium, …)

Prijs? 80 euro

Praktisch? Deze masterclass gaat door van 10u-17u in de Drakentuin (ingang langs Kareelpad in Leuvenselaan), gelieve eigen lunch mee te brengen. Koffie, thee en water wordt voorzien. Maximaal 8 deelnemers kunnen meedoen aan deze masterclass.

Inschrijven? Doe je via mail aan elke@drakentuin.be

Welke bomen zijn geschikt voor een voedselbos(tuin) in Vlaanderen in het licht van de klimaatverandering? Welke factoren van het klimaat spelen mee? Wie zijn die “klimaatbomen”? Welke factoren spelen mee om te bepalen wat een klimaatboom is? In de voormiddag krijg je een portie theorie en in de namiddag ga je zelf aan de slag om het “klimaatrapport” van je eigen voedselbos(tuin) te maken en na te kijken hoe een aantal van je favoriete bomen scoren op vlak van klimaatverandering.

Door wie? Door Jan Mampaey van Drakentuin

Voorkennis? Enige voorkennis over bomen en klimaatverandering is aanbevolen

Prijs? 80 euro

Praktisch? Deze masterclass gaat door van 10-17u in de Drakentuin (ingang langs Kareelpad in Leuvenselaan), gelieve eigen lunch mee te brengen. Koffie, thee en water wordt voorzien. Een laptop meebrengen is zinvol voor het namiddaggedeelte. Maximaal 16 deelnemers kunnen meedoen aan deze masterclass.

Inschrijven? Doe je via mail aan elke@drakentuin.be