Vorm je eigen tuin om tot een voedselbostuin !
Een voedselbostuin vertrekt vanuit het idee hoe de natuur werkt in een bosrand. Vanuit een werkbare mix van ideeën en principes uit bosrandbeheer, permacultuur en voedselbossen leer je in deze basiscursus een voedselbostuin aanleggen en beheren. In de Drakentuin wordt zo al 10 jaar gewerkt en het werkt ! Met deze cursus leggen we uit hoe, in theorie en in praktijk. Zowel de aanleg, het beheer als de verwerking van de oogst komen aan bod.
Voor wie is deze cursus bedoeld ?
Wil je graag wat groenten en fruit voor eigen gebruik en ben je niet vies van bomen en struiken ? Wil je nieuwe smaken en tuinideeën ontdekken ? Wil je jouw moestuin meer klimaatbestendig inrichten en meer biodiversiteit in je tuin ? Dan is deze cursus misschien wel iets voor jou.
Nog vragen ?
Waarom zou je dat doen, zo’n voedselbostuin aanleggen ?
In de eerste plaats om zelf vers en lekker voedsel te kweken én dat op een goede manier te verwerken. Ondertussen vergroot je de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit van je tuin en is je tuin beter bestand tegen hittegolven, droogte en hevige regenval.
Wordt er in een voedselbostuin biologisch getuinierd ?
Uiteraard ! Er worden geen pesticiden en kunstmeststoffen gebruikt in de Drakentuin
Wordt er in een voedselbostuin ecologisch getuinierd ?
Uiteraard ! Het handboek ecologisch tuinieren is hier een bron van veel inspiratie geweest.
Wordt er in een voedselbostuin aan permacultuur gedaan?
De tuin is aangelegd na een cursus permacultuur bij Yggdrasil en er is wel degelijk rekening gehouden met de principes, zones en sectoren van permacultuur. De “schijnbare chaos” is in de groentetuin goed uitgewerkt.
Is een voedselbostuin hetzelfde als een voedselbos ?
De Drakentuin is geen voedselbos, want “te klein” voor een echt voedselbos. De opbrengst is enkel voor eigen gebruik en om uit te delen. Maar de verschillende groeilagen waarmee in voedselbossen gewerkt wordt zijn een leidraad voor de aanleg en het beheer van deze tuin.
Wanneer ?
10 dagen van 10u tot 17u
Ontvangst met koffie en thee vanaf 9u30.
2023 : 11 feb, 11 mrt, 22 apr, 13 mei, 10 juni, 1 juli, 26 aug, 23 sep, 21 okt, 18 nov
Waar ?
In de drakentuin natuurlijk !
Meebrengen
– aangepaste kledij voor buitenwerk
– werkhandschoenen
– middagmaal
– schrijfgerief
– goed humeur
– goesting
– goed weer
–…
Prijs
- Prijs: 800 euro voor de hele cursus
- Inbegrepen: koffie, thee, “proevertjes”, digitaal lesmateriaal, notitieboekje.
- Voor ‘s middags breng je eigen lunch mee of organiseren we een potluck
- Het cursusgeld schrijf je over op BE79 9734 4134 0233
- Je bent pas officieel ingeschreven na ontvangst van het totale bedrag.
- De cursus gaat door vanaf 8 deelnemers, er is een maximum van 16 deelnemers (per reeks)
79
Februari
– zo gaat het in de natuur
– over plantjes
– lentevoorbereidingen
– voorzaaien onder warm glas
Tijdens deze eerste dag wordt de “ecologie” geschetst van een bosrand. Hoe gaat het er aan toe gaat in de natuur ? Welke processen spelen er in een bosrand, een bos, een grasland ? We overlopen ook de 7 zones van een voedselbos. In februari starten de voorbereidingen voor de moestuin. Je kan plantgoed kopen, maar je kan het binnen, onder warm glas ook zelf zaaien en opkweken.
Maart
– de grond van de zaak
– permacultuur, principes, zones en sectoren
– combineren in moestuin, serre en warmtecirkel
– zaaien en planten eerste maal
Tijdens deze dag zoomen we in op de bodem, het gebruik van compost en mulch en het belang van een levende bodem. We overlopen de basisbegrippen van permacultuur en laten zien hoe die zijn toegepast in onze drakentuin. We gaan dieper in op het beplantingsplan van de groentetuin, de serre en de warmtecirkel. Vanaf maart kunnen we wortelen, ajuin, erwten, … zaaien en planten als het weer het toelaat.
April
– over bijtjes, zweefvliegen en bloesembogen
– over wortels, bollen en knollen
– zaaien en planten tweede maal
– voorjaarsverwerking en wildpluk in eigen tuin
Bestuiving is belangrijk. Hoe kan je daar voor zorgen in een voedselbostuin ? We starten met de onderste laag van de voedselbostuin, de wortels, bollen en knollen. Opnieuw kan er gezaaid en geplant worden, namelijk spinazie, koolrabi , peterselie….. Vanaf april kunnen we de eerste gewassen oogsten en verwerken. Wat dacht je van paardenbloemengelei en daslookpesto ?
Mei
– weer, klimaat en het evapotranspiratiedeficiet
– over bomen
– serre inrichten
– zaaien en planten na de ijsheiligen en mulchen in de praktijk
Hoe ga je om met de weerelementen ? Hoe zorg je voor een goed microklimaat? Wat doe je met teveel en te weinig water ? Wat betekent evapotranspiratiedeficiet ? We lichten toe hoe wij dat doen in onze voedselbostuin. Bomen kunnen verschillende functies vervullen en bepalen veel in je voedselbostuin. Hoe kan je daar mee omgaan ? In mei kan de serre ingericht worden met tomaten, aubergine, paprika en komkommer. We laten graag zien hoe wij dat aanpakken. In mei kunnen we nog een keer zaaien en planten en kan je al meteen mulchen. De boontjes, kolen en courgettes zijn aan de beurt.
Juni
– wat ruist er door het struikgewas ?
– over groenten en groenbemesters
– slaatjes en sausjes
– rabarber verwerken
Struiken, deze boslaag geeft veel mogelijkheden voor een voedselbostuin. We geven graag ons overzicht. Groenten zijn meestal eenjarige planten met veel mogelijkheden en moeilijkheden. We gaan op zoek naar een balans tussen eenjarige en meerjarige groenten in onze voedselbostuin en geven aan welke rol groenbemesters kunnen spelen in het geheel. De eerste oogst verwerken we meteen in pittige slaatje en sausjes. We gaan ook aan de slag met rabarber, goed voor sap, confituur en taart.
Juli
– ontwerpen van je eigen voedselbostuin
– over gereedschap
– goed gekruid
– bessen verwerken
– zomertaartjes
Zoveel gereedschap heb je niet nodig om je voedselbostuin te beheren. We overlopen onze ervaringen met enkele voor de hand liggende en vreemde gereedschappen. Een tuin vol verse kruiden geeft veel mogelijkheden in keuken. We overlopen de mogelijkheden en geven onze favorieten mee. We maken ook tijd om met de opgedane kennis de ontwerpen van de eigen voedselbostuinen te bespreken. Juli is bessenmaand, frambozen, rode, witte, zwarte, josta en kruisbessen. Plukken, eten en verwerken doen we in gelei, zomertaartjes en nog veel meer.
Augustus
– over luizen, slakken en andere plagen
– zomersnoei
– appels verwerken
– oogst in de groentetuin (o.a. tomaten)
Soms loopt het mis, dan nemen plaagsoorten het over. Hoe ga je om met die ecologische onevenwichten? We hebben geen mirakeloplossingen, maar delen graag de manier waarop wij er mee om gaan. In augustus kan er een zomersnoei worden uitgevoerd en worden de frambozen gesnoeid. We geven je de wetenschap mee waarop snoeien gebaseerd is. Je kan met appels meer doen dan appelmoes en appelsap maken. In augustus kan er heel wat geoogst worden.
September
– gerankt, geslingerd en geklommen
– bewaren met alcohol
– fermenteren en andere bewaarmethodes
– zaden oogsten in eigen tuin
Klimplanten zijn er in veel maten en variëteiten. We geven je een overzichtje van onze ervaringen en wat tips. Ondertussen is er heel wat fruit geoogst. Voor bier- en wijn brouwen verwijzen we graag naar andere cursussen, maar likeurtjes; opgelegd fruit en rumtopf zijn helemaal niet zo moeilijk… Verse groenten zijn geweldig, maar als je er veel hebt zijn er nog heel wat verwerkingsmogelijkheden. We bekijken een aantal bewaarmethodes zoals fermenteren, wecken, drogen, …
Oktober
– op een grote paddenstoel theorie
– theetjes uit de tuin
– serre klaarmaken voor winterteelt
– notenburgers, -pesto, -cake
De rol van schimmels en paddenstoelen valt niet te onderschatten in een voedselbostuin. Er zijn mogelijkheden op stammetjes en op de grond. We geven wat richtlijnen om hier veilig mee aan de slag te gaan. We maken de serre klaar voor de teelten in de winter. Van de geoogste en gedroogde kruiden en bessen maken we ook een reeks theetjes. We gaan aan de slag met de noten die ondertussen gevallen zijn. We kunnen ze immers niet allemaal verwerken tot notenporto.
November
– wintersnoei
– in een blokje wilgenhout, paddenstoelen praktijk
– tuin winterklaar maken
– aanleg van een nieuw teeltbed
– nog wat laatste goede raad
In de winter kan je nog snoeien. We gaan nog een laatste keer aan de slag met snoeimes en takkenschaar. Elke geeft nog wat tips mee over fermenteren en we nemen tijd voor nog een laatste ronde vragen en wat goede raad.
Om je in te schrijven stuur je gewoon een mailtje met je contactgegevens naar elke@drakentuin.be met als titel jaarcursus voedselbostuin 2023. We kunnen dan even checken of er nog plaats vrij is in de cursus. Het inschrijvingsgeld voor deze cursus bedraagt €800. Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail. Je bent pas volledig ingeschreven na overschrijving van het inschrijvingsgeld.