Jaarcursus voedselbostuin

Het doel van deze cursus is jou genoeg kennis en vaardigheden mee te geven zodat je met veel goesting zelf aan de slag gaat kan gaan met je voedselbostuin. Onze ondertussen 15 jaar oude voedselbostuin laat je doorheen de drie groeiseizoenen kennismaken met verrassende kleuren, smaken en ideeën om mee naar huis te nemen. Je leert de combinaties zien in de schijnbare chaos en zet de natuur als bondgenoot aan het werk, onder én boven de grond.

Tijdens de 8 lesdagen werken we rond 3 grote thema’s: permacultuur in de moestuin, voedselbosprincipes en verwerking & bewaring van oogst. Je krijgt steeds de theoretische basis uitgelegd. Tijdens een rondleiding of proeverij laten we zien hoe wij die theorie toepassen in onze Drakentuin en uiteraard ga je zelf regelmatig aan de slag.

Hoe begin je aan een nieuw bed ? Welke combinaties in de groentetuin zijn volgens Elke al jaren succesvol ? Hoe krijg je een gezonde bodem ? Waarom blijft Jan maar terugkomen op het belang van mulchen ? Hoe moet je snoeien en wanneer ? Hoe combineer je succesvol groenten, kruiden, struiken, bomen, klimplanten, paddenstoelen in een tuin ? Hoe ga je wildplukken in eigen tuin ? Wat doe je met slakken en woelmuizen ?

Is fermenteren wel veilig en hoe begin je eraan ? Welke theemengsels uit de tuin zijn lekker ? Welke taart van Elke vindt Jan het lekkerst ? Hoe maak je notenporto ? Welke likeur van Jan vindt Elke het lekkerst? Hoe maak je druivensap nog beter ? Een goed recept voor notenburgers ? Hoe begin je aan een plan voor zo’n voedselbostuin ?

Op deze en nog veel meer vragen krijg je een duidelijk antwoord in deze jaarcursus voedselbostuin die Jan en Elke samen geven.