Een voedselbostuin… wat bedoel je daarmee?

Er zijn veel synoniemen en verwante begrippen: een bosrandtuin, een eetbare bostuin, … Maar persoonlijk vinden wij het woordje “voedselbostuin” de meest volledige term. Hieronder onze interpretatie.

Het is dus een tuin, een door de mens ontworpen en ingerichte oppervlakte. Dat ontwerp is bij een voedselbostuin geïnspireerd op een natuurlijke bosrand. Dus in het ontwerp vind je de verschillende lagen van de bosrand terug. Grote bomen, kleine bomen en struiken zorgen er voor het boselement. Maar ook kruiden, bodembedekkers, klimplanten en waarom niet, paddenstoelen, krijgen hun plaats in een voedselbostuin.

Maar die bomen, struiken en andere planten zijn niet zomaar gekozen. Ze zorgen voor voedsel. Elke eigenaar maakt zijn eigen keuze op basis van persoonlijke smaak en voorkeur. Dus groenten en fruit in allerlei vormen en soorten kan je terugvinden in een voedselbostuin. Er wordt meer gewerkt met meerjarige planten dan in een standaard moestuin en er staan meer kruiden en groenten dan in een doorsnee boomgaard. Er zijn ook planten die gekozen zijn om de tuin te beschermen, bijvoorbeeld als windscherm, of om bestuivende insecten aan te trekken, als bodembedekker of gewoon omdat de eigenaar ze mooi vindt. Voedselproductie is een belangrijke functie van een voedselbostuin. Maar in onze benadering is het niet de bedoeling om met dat voedsel geld te verdienen. Het is in de eerste plaats voedsel voor eigen gebruik en/of om uit te delen aan vrienden en familie Met dit element maken we meteen het onderscheid met de term voedselbossen, de landbouwvariant van de voedselbostuin waarbij die voedselproductie vaak wel een commercieel doel heeft.

Een voedselbostuin is dus gewoon een doordachte tuin met bomen en struiken waar voedsel kan worden geoogst voor eigen gebruik. Maar wat maakt die voedselbostuin nu zo interessant ? Door al die bomen, struiken en andere meerjarige planten is zo’n tuin veel meer bestand tegen droogte en overvloedige regen. Zo’n tuin kan dus beter om met de gevolgen van klimaatverandering dan een moestuin met alleen eenjarige gewassen of een klassieke siertuin met grasveldje. Bovendien is ook voor de natuur, voor de vogels, vlinders, egels, … zo’n voedselbostuin veel interessanter. Als eigenaar kan je genieten van hun aanwezigheid. Als vogel, vlinder of egel vind je in een voedselbostuin immers een heuse bed & breakfast.

Maar de belangrijkste reden om aan de slag te gaan met een voedselbostuin is volgens ons smaak. Heb je al eens een verse, in de zon gerijpte en net op het juiste moment geplukte abrikoos of vijg gegeten? Ken je de smaak van mispels of moerbeien? Heb je al eens de bloemknoppen van daslook geproefd? Ken je de smaak van de peulen van radijs of een jong lindeblad? Heb je al eens confituur of likeur van taayberries of kweeperen geproefd? Heb je al eens een thee gedronken met verse twijgen van cassis of blaadjes van “holy basil”? Smaak is rijkdom in de supermarktwereld van vandaag en met een voedselbostuin zijn al die smaken letterlijk binnen handbereik.

Aanbevolen artikelen