Met de schijn van een aardbei

Op verovering

Het is mooi rood, het ziet er uit als een kleine aardbei en je vindt het in de schaduw van het bos, wat is het? Het standaardantwoord is: de bosaardbei, maar sinds 1944 is er nog een ander antwoord in ons land: de schijnaardbei (Potentilla indica).

Een Aziaat in de Drakentuin

In dat jaar werd dit plantje uit Zuidoost-Azië aangeplant in Hertoginnendal in Brussel en sindsdien is hij begonnen aan zijn veroveringstocht door Vlaanderen. Hoe hij in de Drakentuin is terechtgekomen, weten we niet. Hij was al aanwezig toen we in 2008 het perceel kochten. We herinneren ons dat hij toen ook al onder de grote notenboom groeide. Vandaar uit is hij aan een veroveringstocht door heel de Drakentuin begonnen.

Probleem?

Is die schijnaardbei dan een probleem? Ja en nee. Om te beginnen, zijn mensen teleurgesteld als ze de volle smaak van een bosaardbei verwachten terwijl ze het plantje verwarren met zijn lekkere lookalike. Smaak is belangrijk. Dus ja, dat is erg. Bovendien heeft deze bodembedekker best wel wat invasieve kwaliteiten. Hij kan zelfs gazons inpalmen. Stel u voor! Maar, als hij lekker zou zijn, zouden we het plantje appreciëren omdat hij de bodem zo goed kan bedekken in de volle schaduw. Hij doet dat sneller en efficiënter dan de bosaardbei omdat hij langere uitlopers kan maken.

Verschil?

Maar hoe zie je nu het verschil tussen een schijnaardbei en een bosaardbei? Het belangrijkste kenmerk: de schijnaardbei staat rechtop met de punt naar boven gericht terwijl de vruchten van de bosaardbei naar beneden hangen. De blaadjes lijken erg op elkaar, maar de onderkant van de schijnaardbei is groen en die van de bosaardbei zilvergrijs. Het gemakkelijkst zijn de bloemen. Terwijl de bosaardbei mooi witte bloemen heeft, zijn de bloemen van de schijnaardbei geel.

Toekomst

Voorlopig blijft dit plantje braaf uit de moestuin. Daar is teveel licht voor dit schaduwplantje. Op de meeste plekken laten we hem zijn gang gaan. Alleen op de plekken waar hij de concurrentie met andere gewenste schaduwplanten aangaat, gaan we dit plantje actief verwijderen. Zeker tussen de bosaardbeien. Een vergissing is snel geplukt en smaakteleurstellingen in de Drakentuin zijn niet toegelaten.