1 jaar oogst !

Benoni-appels in de Drakentuin

Zelfvoorzienend ?

We kregen de vraag regelmatig.

“Zijn jullie dan zelfvoorzienend ?”

“Euh nee, we kopen in de winter nog wel wat vers fruit en groenten en graan hebben we al helemaal niet”

“Maar hoeveel oogst hebben jullie dan?”

“Ja, we houden dat niet zo bij…”

Wel, in 2022 probeerden we het zo goed mogelijk bij te houden. Toch wat er in de keuken geraakte. Daar werd het verwerkt in allerlei gerechten of onderworpen aan een of andere bewaartechniek. Dus al die kersen en frambozen die onze dochters in de tuin verslonden of die sla en courgettes die we aan sympathieke buren gaven of die pruimen die we met bezoekers meegaven, die werden niet netjes gewogen en genoteerd. Eerlijk, dat wegen en noteren viel best tegen, want in tegenstelling tot een boer met een veld suikerbieten, werd hier van de eerste tot de laatste week wel iets geoogst in de tuin en op sommige dagen wel heel veel soorten tegelijk.

833 kg, 100 soorten en 150 variëteiten, dat was onze oogst in 2022

Maar voor het eerst in het ondertussen 14jarig bestaan van de Drakentuin, hebben we een idee van onze oogst. In 2022 werd er in totaal 833 kg aan plantaardige producten in onze tuin geoogst om in onze keuken te verwerken. Die 833 kg bestaat uit 50 kg aardappelen, 80 kg okkernoten, 425 kg fruit, 270 kg groenten en 8 kg kruiden en wildpluk. Is dat veel ? Het was een heel warme, droge zomer waardoor de opbrengst van sommige gewassen tegenviel (bv pompoenen en rabarber), maar langs de andere kant hadden we veel appels, pruimen en druiven. Ruwweg zegt men dat je in een groentetuin ongeveer 1 kg oogst per m² kan oogsten. In onze groentetuin zelf halen we dat, maar de rest van de tuin wordt veel extensiever beheerd. We oogsten ook niet alles: heel wat appels, kersen, druiven en pruimen werden door vogels opgegeten of vielen af voor wij tijd hadden om ze te oogsten. Als we onze tuin vol met suikerbieten zouden zetten en die volgens de “regels van de kunst” zouden bemesten en beheren hadden we 16 000 kg kunnen oogsten, vind ik terug op internet. Dus nee, in gewicht is die 833 kg niet zoveel. Bovendien heeft onze tuin nog andere functies (o.a. zwemvijver) en niet elke m² is in productie. De rijkdom van de Drakentuin zit niet in het gewicht maar in de variatie en smaak. Die 833 kg bestaat uit 100 plantensoorten en 153 variëteiten. Dat is wel veel.

Veel appelen, druiven, pruimen en bessen

Bij het fruit (425 kg, 31 soorten, 65 variëteiten) brachten de appels (4 var) met 106 kg het meest op. Deze appels werden gedroogd en verwerkt tot appelmoes. Daarnaast hadden we 80 kg druiven (4 var) die als we ze niet meteen opaten, werden ontsapt en nu als druivensap in onze kelder staan. De 63 kg pruimen werden opgegeten, geweckt en verwerkt tot confituur en likeur. Daarnaast hadden we nog 56 kg bessen waaronder 20 kg rode bes en 16kg frambozen. In totaal hebben we 13 soorten en 21 variëteiten aan bessen, die we voor een stuk invriezen om in de winter in smoothies, yoghurt en taart te verwerken. Van het bessensap werd ook diksap, gelei, confituur en sorbet gemaakt. We hadden nog 53 kg kweeperen van 1 struik. Kweeperen werden meteen in taart verwerkt, geweckt en een lading werd omgezet in gelei en membrillo. De overschot is bij vrienden terecht gekomen. Ondanks de late voorjaarsvorst hadden we 19 kg perziken, die we vooral hebben opgegeten want ze waren gewoon te lekker. Er zit nog een paar kg in de diepvries. Van de andere 26 soorten fruit vonden we de muskaataardbeien het lekkerst.

Uiteraard ook pompoenen, tomaten, komkommers, courgettes en kolen

Bij de groenten (270 kg, 44 soorten, 68 variëteiten) brachten de pompoenen met 78 kg het meest op. Eigenlijk is dat weinig. De voorbije jaren hadden we soms meer dan 200 kg pompoen. Die pompoenen gaan allemaal onze kelder in om daar te bewaren voor verwerking tijdens de winter. De tomaten (8 variëteiten) deden het goed, 65 kg in totaal. Met 30 kg komkommer, 20 kg courgettes en 19 kg kolen (8 variëteiten) is de groenten top-5 compleet. De tomaten werden vers gegeten, gedroogd of meteen verwerkt tot saus en dan geweckt. De courgettes werden meestal meteen verwerkt of gedroogd en van de kolen werd een deel geweckt en een deel gefermenteerd. Van de 39 andere soorten krijgen de bloemen van de eendagslelie de prijs voor de lekkerste feestverrassing.

Belachelijk veel knoflook en rozemarijn

Dan zijn er nog de kruiden en wildpluk (8 kg, 26 soorten, 32 variëteiten) waar vooral de knoflook met 210 bollen en 3 kg de nodige smaak in ons eten zal brengen. Vermoedelijk delen we nog wat uit om ons sociaal leven niet teveel in gevaar te brengen. Daarnaast zorgde onze rozemarijn voor 2 kg opbrengst. Rozemarijnpatatjes in de oven is in ons gezin een klassieker… Toch is het ook hier niet het volume dat telt. Van onze saffraankrokussen oogsten we minder dan 1 gram saffraanstampers, maar daarmee kan je al heel wat smaak geven aan je leven. Kruiden worden ofwel vers verwerkt of gedroogd. We maken er graag theemengsels van.

en dan nu uitgedrukt in geld ?

Tot slot een aanvulling voor de mensen die nu met de vraag blijven zitten “En hoeveel geld heb je uitgespaard met die eigen oogst ?” Als je mij kan zeggen welke prijs ik moet tellen voor die muskaataardbeien, daslook, citroenverbena, brandnetel, fluweelpootjes, mispels, en al die andere groenten, fruit en kruiden die je niet in de winkel kan kopen, dan reken ik dat met plezier voor je uit. Trouwens, krijg je hoeveelheidskorting als je ineens 16 kg verse frambozen uit biodynamische teelt koopt?

Aanbevolen artikelen